Carl Viktor Wickström

Carl Viktor Wickström

Carl Viktor Wickström föddes i Fryele Götagård, Fryele, den 1 mars 1862. Efter arbete hemma på föräldragården och på olika gårdar i Värnamotrakten, kompletterat med "rallarpraktik" vid diverse banarbeten för HNJ, blev han 1892 anställd vid Upsala-Norrtelje Järnväg först som stationskarl och sedermera som konduktör. I september 1894 anställdes han vid HNJ som stationskarl i Vaggeryd och redan efter en månad blev han konduktör på linjen Jönköpings Hamn - Vaggeryd. Placeringsorten blev då Jönköping, varför han flyttade dit. Tjänstgöringstiden sträckte sig från banans invigning hösten 1894 till dess han pensionerades vid utgången av år 1923.

År 1896 gifte han sig i Rubbeslätts prästgård, Byarum, med Alfhilda Martina Johansson från Ekeryds Mellangård, en sentida ättling till l500-talets Peder i Ekeryd. I äktenskapet föddes sönerna Allan Wickström, folkskollärare och kantor i Byarum, samt Einar Wickström, sedermera kyrkoherde i Västra Skrävlinge församling i Malmö

Carl Viktor Wickström och hans hustru bodde kvar Jönköping under hela sin levnad och avled där 1943 respektive 1956.
Ingemar Wickström, något bearbetad

Carl Viktor Wickström

Biografiska anteckningar

I början av 1930-talet, då han var i sjuttioårs-åldern, nedtecknade Carl Viktor en del "Biografiska anteckningar" med glimtar från sin levnad. Ingemar renskrev den del som rör minnen från järnvägstjänstgöringen och publicerade dem i Byarums hembygdsförenings årsskrift 1985.

C-K, V-W, hur stavade han?

Stavningen av Carl Viktor varierar mycket i källorna. Det var inte så noga. Carl blir ibland Karl och Victor blir ibland Viktor och ibland Wiktor och Wictor. När han döptes skrev prästen i Fryele födelsebok med sirliga bokstäver "Carl Victor". I husförhörslängderna börjar det också med Carl Victor men blir 1882 Carl Wictor. På ett kort från Wernamo Folkhögskola 1887-1888 står C.W.Johansson. I senare inflyttnings- och husförhörslängder finns alla varianterna. I den senaste församlingsbok jag har tillgänglig, Jönköping Sofia 1911-1925, står Vickström, Karl Viktor Johansson. Jag minns inte nu varför jag i artikeln i Byarums Hembygdsförenings årsskrift 1985 kallade honom Carl Wiktor, men något skäl till det hade jag nog. Hur som helst tycker jag vi skall kalla honom Carl Viktor, det verkar på något sätt naturligast.
Ingemar Wickström